Om Spill Vill

Spill Vill oppsto sommeren 2007 da jeg jobbet som SFO-leder ved Apeltun skole. Skolens visjon var "Vi vil se stjerner"; og målet var at alle elever og ansatte skulle se hverandres unike talent. Jeg ville lage et show der barna fikk vise frem hvor flinke de var i ulike ferdigheter.

Som bakteppe for Spill Vill ligger Howard Gardners teori om de syv (minst) ulike intelligensene hvert menneske har. Les mer på Wikipedia.

Spill Vill har tre grunnprinsipper:
  1. Alle skal ha det gøy
  2. Alle skal gjøre sitt beste
  3. Alle skal vinne.
Spill Vill tar vanligvis ca en time, men kan forkortes og forlenges ved behov. Hver konkurranse består av syv ulike spill som skal skape størst mulig bredde. Selv om temaet er f.eks. musikk eller fotball, skal Spill Vill vise frem hver enkelts unike talent innen temaet. Se temaoversikt på toppen av siden.

For å gjennomføre et vanlig Spill Vill trenger jeg en arena, innendørs eller utendørs. Den må ha plass til meg noenlunde midt på, og sitteplass til to lag litt ut til hver sin side (likesidet trekant). I en stue kan en sofa og et spisebord være de to lagplassene. På midten er det en spillplass som kan være liten eller stor, avhengig av hvor mye fysisk aktivitet dere ønsker i spillet. Jeg stiller med en bærbar spillskranke som styrer aktiviteter og poeng, lydanlegg med lydeffekter, alt nødvendig utstyr til de ulike spillene og diplom til alle deltakere.

Målgruppe for Spill Vill er barnebursdager, skoleklasser, skolefritidsordninger, barnehager, firmafester, julebord, familieselskap, organisasjoner og andre grupper av barn eller voksne som vil oppleve noe positivt sammen.

Barndommens rikdom er som en kilde du kan øse av hele livet
Thøger Larsen, dansk dikter
I Spill Vill er det ikke det andre laget som er motstanderen, det er din egen frykt, reservasjon og dårlige selvtillit som skal utfordres. Det er som når fugleunger skal lære å fly: De vet ikke om de klarer det før de har prøvd. I Spill Vill må du kaste deg ut og kjenne om vinden bærer. Kanskje du klarer det, kanskje du liker det, kanskje du får applaus.

diplomet står denne teksten:

Du tenkte og lurte
Du ville og turte

Du gjettet og svarte
Du prøvde og klarte

Du kastet og sprang
Du danset og sang

Du kjempet og lo
Du vant og besto

(Diktet er skrevet av Jonny Eriksen, gjenbruk er ikke tillatt i henhold til Åndsverkloven)


Spill Vill er et originalt produkt, ikke kopi av noe. Men det finnes andre som gjør noe som ligner, blant annet på fjernsyn. Jeg håper Spill Vill kan sammenlignes med Amigo og SuperKviss på NRK, konkurranser i realityseriene Farmen, Fangene på fortet og Robinson-ekspedisjonen, og kanskje også litt Utfordringen og Energikampen på NRK.